Тържествена церемония - 100 години Зонта Интернешънъл

11 ноември 2019


Тържествена церемония - 100  години Зонта Интернешънъл
На 09.11.2019,  в препълнената  Аула на СУ „ Св. Климент Охридски“, тържествено отбелязахме  100-годишнината на Зонта Интернешънъл. Церемонията  беше кулминацияta на едногодишна поредица от събития, посветени на юбилея на нашата организация, чрез които ние-зонтинаките от България, Румъния и Северна Македония, почетохме паметта на нашите основателки и отпразнувахме  постиженията си  в името на по-добрия живот за женитеу нас и по света.

Снимки от Събитието

Наши гости бяха  много държавни и обществени личности, сред които : г-жа Диана Саватева – зам.-председател на Комисията по култура в Парламента, г-жа Деница Сачева – зам.-министър на науката и образованието, която г-жа Ирена Соколова –обл. управител на  област Перник, зам.-кметът на Столична община г-н Дончо Барбалов, председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова , доц. Красимира Александрова – директор на Националната библиотека, г-жа Златина Дукова - член на комисията на КЗД; г-жа Диана Банчева координато на Спешъл Олимписк за България, представител на Сороптимист Съюз България, както и много други  наши приятели и съмишленици, подкрепяли каузите на организацията през годините
Получихме  и поздравителни адреси от вицепрезидента г-жа Илияна Йотова, от г-н Вълчо Чолаков - обл. управител на област Бургас, от председателя и генералния директор на БЧК.

Снимки от Събитието
Церемонията беше открита от г-жа Мария Стефанова – посланик на комитета за честване на  100-годишнината на ЗИ  за  Европа и Африка  и г-жа Яна Янева-Генчева –  председател на Дистрикт комитета за честване,  история и архиви с представяне на кратък филм за първите години на ЗИ и създаването на Ареа 05.
Специалната награда на Зонта Интернешънъл за изключителен принос към овластяване на жените беше връчена на г-жа Ренета Инджова – единствената жена министър-председател на България (1994-1995г) от Дистрикт гуверньора  г-жа Валдимира Трачева. В словото си г-жа Инждова подчерта: „Застъпничеството за жените е кауза, която нямаше как да не подкрепя. Винаги съм била вярна на идеите на Зонта Интернешънъл – да помагаме на жените да бъдат равнопоставени. В името на човешкия род, в името на божествената единност ние трябва да подкрепяме интелигентните, квалифицирани, свободни във волята и дейността си жени”
Тържеството продължи с представянето на книгата :"Аз съм…“, в която ние жените от Зонта, представяме съдбите на 100 жени, пример за следване, вдъхновение и мотивация. Жени, които безпрекословно са следвали мечтите си  и постигайки целите, са оставили значими следи в полза на човечеството. Книгата беше представена от журналиста –пътешественик Георги Тошев, а авторът на биографичните справки  Лилия Филипова, сподели с колко любов и  преклонение пред силата на женския дух е работила над книгата.

Снимки от Събитието
Благодарим на дамите, включени в книгата, които приеха поканата ни и присъстваха на събитието: Олимпийската шампионка Стефка Костадинова – единствената жена носител на спортен „Оскар“  и председател на Олимпийски комитет в света, г-жа Анелия Хохвартер –забележителен  български офталмогол, избрана за „Будител на годината 2017“, г-жа Ваня Монева –прославила българската народна музика по цялата планета, г-жа Валентина Цветкова – единствената в света жена, командир на правителствен самолет, г-жа Виолета Иванова – учен, откривател на десетки астероиди, както и на близките на други дами включени в книгата,  присъсвали на тържеството..
Всички  дами служили като Ареа Директори,  от създаването на Ареа 05 до сега, получиха почетни плакети, в знак на  признание  и благодарност за отдадеността,  благородството, времето и средствата, посветили на организацията в двете години служба.

Снимки от събитието
Ареа борда благодари за службата, работата, времето, средства  на всички  сестри зонтинаки от Ареа 05, без които,  както това тържество, така и всички юбилейни събития тази година биха били немислими.
Скъпи сестри бъдете здрави и още по-мотивирани за служа  в името на по-добрия живот  на жените и  момичета в България и по света.