"Развиване на регионална стратегия за превенция, защита, наказателна отговорност и политики в борбата със сексуалното насилие"

27 октомври 2018


"Развиване на регионална стратегия за превенция, защита, наказателна отговорност и политики в борбата със сексуалното насилие"
Дамите от Зонта клуб Бургас взеха участие в Конференция на тема "Развиване на регионална стратегия за превенция, защита, наказателна отговорност и политики в борбата със сексуалното насилие" организирана от Община Бургас и асоциация „Деметра“ – основен партньор на Зонта клуб Бургас в превенцията на домашното насилие.
В конференцията участваха г-жа Ема Хопкинс - посланик на Обединеното кралство в България, г-н Димитър Николов - кмет на Община Бургас, г-н Вълчо Чолаков - областен управител на Бургас, Пол Дженингс - мениджър на „Маунтийн хелткеър" и съветник в центъра за грижа за жертви на сексуални посегателства в Брайтън, Обединено кралство. По време на събитието специално изявление направи и вицепрезидентът Илияна Йотова.
Първият център в страната за помощ на жертви на сексуално насилие” Вселена” беше изграден в Бургас през 2016 г., благодарение на съвместните усилия на Община Бургас, ОД на МВР – Бургас, Асоциация „Деметра“, Окръжна прокуратура Бургас, Областна администрация Бургас, МБАЛ Бургас, Община Созопол, Център Сатурн, Уест Съсекс, Британско посолство София. Той предоставя подкрепа на жертви на сексуални посегателства в първоначалния, най-труден момент след травмиращия инцидент.
Целта на конференцията бе да представи натрупания двугодишен опит на център "Вселена", както и да информира обществеността за услугите му и да стимулира разработването на регионална стратегия за превенция на сексуалното насилие.