Зонта казва НЕ на насилието срещу жени!

7 декември 2017

Зонта казва НЕ на насилието срещу жени!

На 25.11. - Международен ден за борба с насилието над жени, клубовете на Зонта Интернешънъл започват своята 16-дневна кампания, посветена на борбата с насилието.
В София НДК светна в оранжево от 17:30 вечерта, а час по-късно дискусия по темата за насилието се проведе в клуб "Перото".

чети повече »
“Зонта клуб Стара Загора” организира импровизиран съдебен процес

2 декември 2017

“Зонта клуб Стара Загора” организира импровизиран съдебен процес

“Зонта клуб -Стара Загора” Ви кани на импровизиран съдебен процес, в който подсъдими,адвокати,съдии,прокурори и свидетели ще бъдат младите членове
на “Z Club Стара Загора” пред наша аудитория,на съученици, приятели и гости.
Добре дошли на 05.12. 2017г. от 18 часа в залата на Езикова гимназия,инициативата е част от международните 16 дни на активност и борба срещу насилието на Zonta International.Дни преди процеса по покана на магистрати, учениците ще посетят Съдебна палата за да се запознаят реално с протичането на съдебно дело.
Наши дами, членове на “Зонта клуб- Стара Загора” са подготвили интересни теми по проблемите с насилието, с фокус върху начините за превенция и съвременните му проявления в ежедневието, реално в различни форми, виртуално- в онлайн пространството. Възпитанието как да се общува в нета, грамотността трябва да се изгражда, така могат да се предотвратят и трагедии заради насилие в опасни игри или тормоз ,защото в днешно време киберкултурата вече е задължително да се изгражда от рано, а не да се насажда от действителността.Интернет и технологиите са неизменна част от живота ни, трябва да се познават и да се използват разумно.
Обещаваме една интересна среща, в която със сигурност ще научим нови и полезни факти, обединени под мотото “ZONTA SAYS NO”!В годините инициативите ни, свързани с проблема и борбата срещу насилие доказаха,че за насилието не бива да се мълчи, напротив-трябва да се говори и апелира към нулева толерантност и непоносимост!

чети повече »
Кръгла маса на тема “Превенция на насилието чрез образование”

2 декември 2017

Кръгла маса на тема “Превенция на насилието чрез образование”

Зонта клуб “Света София” взе участие в кръгла маса на тема “Превенция на насилието чрез образование” част от международните 16 дни на активност срещу насилието във всичките му форми (25 ноември -10 декември) с модератор Надежда Дерменджиева, Български фонд на жените. Участие с доклади по темата и дискусията - зам. министър на правосъдието Десислава Ахладова, националния омбудсман Мая Манолова, експерти от Министерство на образованието, учители, представители на НПО работещи по темата.
Президентът на Зонта клуб “Света София” Виктория Стоянова сподели положителния опит на създадената през миналата година под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова Академия за живота “Света София”. В нея се обучават девойки и млади жени на възраст между 18 и 22 г. Една от основните цели на проекта на Зонта “Света София” е да се научат младите хора да разпознават насилието и тормоза и да се предпазват от него, особено в новите му форми - кибертормозът.
Тя обяви и покани участниците във форума да се присъединят към предстоящата инициатива на дамите от Зонта клуб “Света София”, която ще се реализира на 10 декември, Международен ден на правата на човека.

чети повече »

Код оранжево в София!

2 декември 2017

Код оранжево в София!

Осветяването на Двореца дава старта на Световната шестнадесетдневка (от 25 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието над жените, до 10 декември - Световния ден на човешките права). В периода обществени сгради н целия свят ще бъдат осветени в оранжево, ще се провеждат множество акции и дискусии, чиято цел е да даде гласност на проблемите, свързани с насилието над жени.

От 18.30 ч. в клуб “Перото” в НДК Зонта клуб "Света София" организира публична беседа и дискусия на тема "Истнски решения срещу насилието над жени и домашното насилие. Как да повишим обществената нетърпимост срещу посегателствата над личността и достойнството”.В дискусията ще вземат участие водещи имена в областта на правното застъпничество, представители на бизнеса, обществени институции и нестопански организации, работещи по проблемите на равнопоставеността на половете и превенцията срещу насилието.Статистиките сочат, че всяка трета жена по света е или е ставала жертва на насилие, затова организаторите канят всички заинетересувани на дискусията.

чети повече »
Зонтианките от Велико Търново в дебат на тема “Заедно срещу насилието“

2 декември 2017

Зонтианките от Велико Търново в дебат на тема “Заедно срещу насилието“

На 27.11.2017 г. Зонта клуб Велико Търново проведе работна среща на тема “Заедно срещу насилието “.
Активно участие в работната среща взеха представители на местната власт , неправителствени организации и изявени общественици !
Зонта и приятели казват НЕ на насилието над жени !

чети повече »
Код оранжево в Бургас!

27 ноември 2017

Код оранжево в Бургас!

На 25 ноември в 18 ч., по инициатива на Зонта клуб "Бургас" , сградата на община Бургас засвети в оранжев цвят. Това е старта на Световната шестнадесетдневка (от 25 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието над жените, до 10 декември - Световния ден на човешките права). По цял свят, на този ден, се осветяват емблематични сгради в оранжево, в подкрепа на международната кампания на ООН да оцветим света в оранжево и на Зонта Интернешънъл - "Зонта казва НЕ на насилието над жени и момичета".
Тази мащабната акция е насочена към информираността на хората за домашното насилие и по време на кампанията да се заговори все по-открито за проблема с насилието във всичките му форми. Насилието над жени е често срещано явление по цял свят. То прекрачва всякакви граници - социални, религиозни, икономически, етнически и расови. Всяка трета жена по света е била жертва на насилие, затова и ЗОНТА казва НЕ на насилието!

чети повече »

"Зонта казва НЕ на насилието срещу жените"

25 ноември 2017

"Зонта казва НЕ на насилието срещу жените"

"Зонта клуб" - Бургас ще освети в оранжево колоните на Общината в подкрепа на Световния ден за борба с насилието срещу жени - 25 ноември.


На тази дата в световен мащаб  стартира десетдневката за повишаване общественото внимание към проблемите с насилие над жени.

Миналата година Община Бургас и Столичната община се включиха в инициативата
"Зонта казва НЕ на насилието срещу жените", като на 25 ноември светнаха в оранжево сградата на Общината в Бургас и НДК в София.

Тази година бургаският клуб отново ще бъде партньор в инициативата на Zonta International за повишаване на осведомеността и увеличаване на действията за премахване на насилието срещу жени и момичета.


чети повече »
НДК ще светне в оранжево

25 ноември 2017

НДК ще светне в оранжево

НДК светва днес в оранжево в подкрепа на кампанията срещу насилието над жени. Инициативата е на женската организация Зонта клуб „Света София“.

С този акт се дава старт на Световната шестнадесетдневка (от 25 ноември – Международен ден за елиминиране на насилието над жените, до 10 декември – Световния ден на човешките права). По цял свят емблематични сгради ще се осветят в оранжево, ще се провеждат множество акции, дискусии и др., в подкрепа на международната кампания на ООН да оцветим света в оранжево и на Зонта Интернешънъл – „Зонта казва НЕ на насилието над жени и момичета“.

zonta says no

За първа година в кампанията се включва по този нестандартен начин и столицата на България. Идеята именно НДК да засвети в оранжев цвят е на дамите от Зонта клуб „Света София“. Целта на мащабната ни акция е повече хора да разберат за кампанията и да се заговори все по-открито за проблема с насилието във всичките му форми. Освен светлините на фасадата на Двореца, ще бъде поставен и 10-метров транспарант, който ще бъде още един акцент, привличащ вниманието на столичани и гостите на столицата.

От 18.30 ч. на 25 ноември в хотел „Централ Форум“ в София ще се проведат беседа и дискусия на тема „Нови решения за елиминиране на насилието над жени и домашното насилие след подписването на Истанбулската конвенция от Р България“, организирана от ЗК „София“ и ЗК „Света София“. В дискусията ще вземат участие водещи имена в областта на правното застъпничество в България, представители на държавни институции и нестопански организации.

Насилието над жени е често срещано явление по цял свят. То прекрачва всякакви граници – социални, религиозни, икономически, етнически и расови. Всяка трета жена по света е била жертва на насилие. Ние в Зонта Интернешънъл не можем да приемем това. Ние сме против насилието във всяка негова форма. Соня Хониг Шу, международен президент Зонта Интернешънъл 2016/2018 г.

чети повече »
Крепостта Царевец ще бъде обагрена в оранжево

25 ноември 2017

Крепостта Царевец ще бъде обагрена в оранжево

Тази събота в 17,30 часа крепостта Царевец ще бъде обагрена в оранжево. Съвместната инициатива на Зонта клуб Велико Търново и общината е част от глобална кампания на Зонта клубовете в целия свят, започваща на 25 ноември и насочена срещу насилието върху жени и деца и трафика на хора. С подкрепата на общината на 1 декември дамите от Зонта клуб Велико Търново ще експонират табла с полезна информация за превенцията срещу двете престъпления. Изложбата ще бъде подредена по пешеходната алея пред Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. През последните 15 години Зонта клуб Велико Търново помага на жените и децата, пострадали от насилие и трафик, като повишава информираността им за техните правата, предоставя безплатни юридически и медицински консултации и съвети, съдейства им пред органите на МВР и прокуратурата.

Прочети още : https://www.actualno.com/velikotarnovo/carevec-grejva-v-oranjevo-sreshtu-nasilieto-vyrhu-jeni-i-deca-news_645349.html
© Actualno.com

чети повече »

Коледен бал на зонтианките в Бургас

25 ноември 2017

Коледен бал на зонтианките в Бургас

Традицинният благотворителен бал на Зонта клуб Бургас събра над 150 благодеятели с големи сърца, които застанаха зад каузата на клуба. „ДА ПОДКРЕПИМ ТАЛАНТА” е инициатива, която подпомага развитието на талантливи млади хора и дава възможност чрез дарители, благодетели и съмишленици да се съберат средства за тяхното израстване. Тази година събраната сума е малко над 29 000 лв. в името на децата таланти. Зонта клуб Бургас отличи 10 индивидуални стипендии по 1000 лв. и една групова за хорова формация “Фортисимо”. Както всяка година, отличията на стипендиантите са разнородни в областта на изкуствата, спорта, математика, литературата, шахът.
Официални гости на вечерта бяха г-н Вълчо Чолаков - Областен управител на град Бургас, чиито думи на признателност, докоснаха сърцето на всяка една дама от клуба; г-жа Йорданка Ананиева - зам.-кмет по “Култура и образование” към Община Бургас, която винаги е подкрепяла Зонта Бургас и дъщерята на големия писател Николай Хайтов - Елена Хайтова. Събитието обедини в едно дами - представители на няколко други Зонта клубове от София, Варна, Велико Търново и Стара Загора. Сред гостите на вечерта бяха и част от ръководството на Бургаски свободен университет.
Празникът създаде атмосфера на съпричастност. Гостите с готовност се включиха в различните инициативи. Програмата беше разнообразна и артистична, с участие на стипендиантите и любимата на цяла България хорова формация „Фортисимо”, които откриха благотворителния бал с химна на Зонта Интернешънъл, под вещото дирижиране на вокалния им ръководител - Милена Добрева. Неповторимият Богдан Томов проведе блестящ търг, като разигра топка и фланелка на Христо Стоичков, топката е една от трите, с които се е играло на бенефиса му през 2016 г.; . Ръкопис на стихотворението “Тоя влак за Бургас ...”на Христо Фотев с автограф от поета, както и негова книга библиографска рядкост; Два предмета собственост на легендата Цветана Манева - бижу от музея МакКорд – Монреал и копринен шал Базил, уникат; картина на художника Георги Андонов; Картина „Част от живота ми в чаша кафе“ от Стефан Божков придружена от четката на художника, който е по-известен в Бургас, като основоположника на Порт Прим Бургас и бутилка червено вино, сорт гъмза, реколта 2004 г., на винарна Ловико /Сухиндол. На тихия търг бяха разиграни вещи на Цветана Манева и Георги Тошев. Сумата събрана от търга е над 10 000 лв.
Разбира се всичко това се постигна със спомоществователството на редица фирми и индивидуални дарители, които и направиха празника възможен.
Спонсори на бала бяха винарна Тера Тангра, които се погрижиха всички гости да вкусят от високия им клас вино.
Нищо нямаше да е същото без помощта на неотразимите момичета от английската гимназия, които бяха като малки бисери сред гостите. Именно тези момичета са и ядрото на “Академия за млади дами”.
Зонта клуб Бургас отново доказа, чрез поредния успешно проведен благотворителен бал, че дарението е най-добрата комуникация!

чети повече »